Zeilen in de winter

 

Veel zeilers hebben ´s winters hun boot op de kant staan. Ik doe dat eigenlijk zelden Een weekje in het voorjaar om de anti-fouling bij te werken, en wat klusjes onder de waterlijn. 

In de winter kan er namelijk ook nog prima worden gezeild! Oké, het kan koud en nat zijn, maar daar kun je je aardig goed op kleden. En ik heb een kachel aan boord, dus langere tochten, of alleen maar even opwarmen in de kajuit, zijn geen probleem.

En je hebt al dat water voor jezelf, over het algemeen is er geen boot te bekennen!

 

Dit keer was het een kort tochtje, naar Durgerdam. Een beetje nevelig, met af en toe lichte motregen. De kou viel mee, tegen de 3-4gr. Wat de wind betrof, die zat in de zuidwest hoek. 

Zeilend op het Markermeer in de winter moet je wel rekening houden met een 20cm lager waterpeil. Als je zoals ik dit keer wat gaat rondscharrelen op plekken waar het wel eens ondiep kan zijn, is het dus even extra oppassen.

Dit keer wou ik ook eens gaan kijken bij de Ballasthaven, een soort van baai tussen Ijburg en Muiden.

Hieronder wat dichterbij (even op de kaart klikken voor een vergroting):

Hieronder een kaartje met wat dieptes, zoals je ziet is het aardig diep! De kaart is een schermafdruk van Webappnavionics.com  Erg handige site om een reis te plannen!

En een plaatje van Google Earth:

Op weg naar de baai kom je nog een verbodsbord tegen, verboden aan te leggen/ankeren.

Dat soort borden maken de plek alleen maar interessanter, is mijn ervaring. Toch maar even naar binnen gevaren, en het is een leuk plekje. Wat kaal in de winter, en je hoort de A1 in de verte. 

Zoekend naar informatie op internet kwam ik een stuk tegen waarin vermeld stond dat er alleen een aanleg verbod zou zijn. Maar het bord bij de ingang verbied volgens mij ook ankeren. 

Van Vaarbewijzen.nl

Toch stiekum dat bord voorbij, ik wordt altijd erg nieuwsgierig wat er in dit geval dan achter het bord ligt. Even een rondje gemaakt, en ik kom hier zeker nog een keer terug. 

Tijd om richting Durgerdam te gaan. 

Onderstaand kaartje van webapp.navionics.com

Tussen Pampus en Durgerdam is een groot gebied afgezet met gele boeien, hier wordt weer een nieuw stuk Ijburg opgespoten. Daar moest ik wel even omheen zeilen. gelukkig was de wind gunstig.

Onderweg kwam ik grote scholen meerkoeten tegen, allemaal dicht tegen elkaar om warm te blijven.

Aangekomen in Durgerdam een plekje gevonden helemaal achterin de haven, aan het eind van de sloot. Hier de boot afgemeerd, en snel nog even met de hond wandelen. Daarna de kajuit in, en de kachel aan. Het was ondertussen al weer wat kouder geworden.

De volgende dag begon mistig, maar al snel kwam de zon er door. Met een mooi windje weer terug naar huis gezeild.