En hij zit er op!

 

Het heeft een paar jaar geduurd, maar onlangs kwam ik in het bezit van oud Leisure 22 schuifluik. Je zou verwachten dat je het luik probleemloos kan omwisselen, maar dat valt tegen. Het nieuwe luik is iets groter. Geen probleem, dat was vlot aangepast. 

Tijd om de Bol er op te zetten! de eerste die ik indertijd heb besteld bleek niet zo stevig, bij het boren van gaatjes in de flens braken er stukken af. 

Hier een nieuwe (en 2x zo duur) besteld. https://www.bolgigant.nl/

Eentje van 500mm, en een stuk steviger dan de vorige! De bol was ook uit een dikkere plaat geblazen.

Tijd om de zaag in het luik te zetten!

Eerst een mooie cirkel van 500mm tekenen..

Uitzagen, dit koste wel een paar zaagblaadjes, door de glasvezels zijn ze heel snel bot.

Doordat het luik een lichte bolling heeft, zal de bol dit ook moeten hebben. De oude bol barste toen ik hem een keer boog, deze laat zich makkelijk in vorm buigen.

Voor mij wel duidelijk dat deze bol uit een gegoten plaat is geblazen, en niet uit een geperste/gewalste plaat. In de laatste zit vaak veel spanning in en is iets gevoeliger voor barsten en scheuren.

Voor het monteren van de bol had ik even een paar steunen in elkaar geschroefd, om beschadigen van de bol te voorkomen.

Met Polymax kit de bol in het luik gelijmd, en ook vastgezet en voorzichtig in vorm getrokken met 5mm dikke en 20mm lange aluminium popnagels. Aan beide kanten zat er onder de popnagel een rvs carrosserie ring. En veel kit.

De buitenkant afgesmeerd met een paar lagen Polymax, En daarna de bol schoongemaakt. Om hem krasvrij naar de boot te krijgen toen er ook een paar lagen huishoudfolie opgeplakt.

De volgende dag het luik op de boot gemonteerd, en om te testen of hij niet ging lekken ging het toevallig ook net regenen..

Aan de binnenkant heb ik over de schroefjes nog dopjes geplakt, om mijn hoofd niet open te halen. Deze heb ik 3D geprint van polyethyleen. Eerst een ontwerpje..

En dan klaar maken voor de 3D-printer... 

Ik heb hem daarna ook grondig kunnen testen tijdens een 2weeks zeiltochtje, en hij bevalt prima! Heel veel licht binnen, en stahoogte onder de bol, met vrij uitzicht rondom!