Stroom op de boot

Stroom op de boot begint natuurlijk met een accu. Ik heb een 105Ah 12 volt accu, die op/bij-geladen wordt met een zonnepaneel.

Dit is het zonnepaneel, plus de laadregelaar

Mischien ooit nog eens een klein windmolentje..

(dan heb ik waarschijnlijk bijna nooit meer walstroom nodig)

De verbruikers op een rij,

-kajuitverlichting (led)

-navigatieverlichting (ook led)

-dieptemeter

-log

-marifoon (vast of handheld, ben ik nog niet uit)

-stuurautomaat (een goed getrimde Leisure 17 stuurt licht..)

-12volt adapter voor laptop

-koelbox

Al deze verbruikers staan nooit tegelijk aan, en met een beetje beleid moet ik een eind kunnen komen met m´n accu.


Het schakelpaneeltje is al klaar!


Binnen, aan de onderkant heb ik een messing blokje gemaakt, hier kan ik straks alle ´minnen´ van de verbruikers op aansluiten. Op het reepje kroonsteentjes komen de ´plussen´, vanaf het kroonsteentje lopen de ´plussen´ door naar de schakelpaneeltjes.

Ik heb er voor gekozen om in het kastje een reepje kroonsteentjes te gebruiken, dit is praktischer en overzichtelijker dan iedere verbruiker rechtstreeks op het schakelpaneeltje aan te sluiten. Zo blijft de hoeveelheid draad in het kastje beperkt.

Als verlichting ga ik LED-lampjes gebruiken. Er bestaan verschillende types, lampjes die een hoger voltage dan 12 volt aan kunnen, en lampjes die niet meer dan 12volt kunnen hebben. De laatste zij het goedkoopst, maar dan moet je wel een DC-converter gebruiken. De accu-spanning is meestal hoger dan 12 volt, de DC-converter zorgt er voor dat de lampjes niet meer dan 12 volt krijgen. Deze converter komt ook nog in het kastje.

Het is maar een klein apparaatje...

 

De binnenkant van het schakelpaneeltje, met rechtsboven de kroonsteentjes de DC-converter. De bedrading is ook klaar, nu alleen nog het kastje in de boot monteren en de verbruikers + accu aansluiten.

Op onderstaande foto´s heb ik een ¨test¨ accu aangesloten, en  om te proberen een ledlampje.

 

 

Alles werkt!

Het kastje is in de kajuit gemonteerd,nu de kabelgootjes voor de bedrading aanleggen. Op sommige plaatsen kan ik gebruik maken van de ingelamineerde verstevigingsribben.

 

 

Op onderstaande foto zie je de accu, achter de twee kratjes.

 

 Het zonnepaneel op het schuifluik, ik ga er nog een 2de bijplaatsen, met netbookje (via 12volt adapter), stuurautomaat en diepte/log net niet genoeg. Met een 2de paneel blijt de accu wel opgeladen.