Dit is het geworden!

Hmmmm.... hoor ik iedereen denken. Een munitiekistje!? Dat is toch geen kachel? Nee, maar die kun je er wel van maken. Dat wordt veel gedaan, meestal voor gebruik in bijvoorbeeld een tent. De meeste bouwsels zitten niet echt geweldig in elkaar, en lekken vaak hier en daar. Ook wordt er vaan een te smalle schoorsteen gebruikt, of juist te groot.
Hier een filmpje van zo´n bouwsel: https://youtu.be/tpadCWty9PM
Alle onderdelen heb ik besteld, en de eerste zijn binnen. Onerdelen voor de schoorsteen, deze maak ik uit RVS uitlaatonderdelen. In dit geval 3 delen met een diameter van 63,5mm. Deze drie delen passen strak in elkaar, zonder speling.

Het dikke eind gaat door het kajuitdak, door een hitte- en UV bestendige Siliconen manchet. Deze is bedoeld voor gebruik in onder andere tenten, maar op een boot voldoet hij ook prima.
Buiten komt dan op het stukje pijp dat hier doorheen steekt een RVS kapje met vonkengaas. Deze lijkt heel groot maar is maar 16cm in doorsnee.


En er zijn nog meer onderdelen binnen:
Het munitiekistje, schoorsteenpijpjes, een rooster, plaat van 3mm dik staal voor het deurtje, ruitje, hittebestendig koord, stalen strip voor onder andere de pootjes, en een grote staalplaat voor het inwendige van de kachel. Onderweg is nog de dakdoorvoer, en ik moet nog een kapje met vonkenvanger bestellen.

Veel ¨bouwers¨ lassen alles in elkaar, ik ga dat niet doen. Ik zet de kachel in elkaar met stalen popnagels. Voordeel hiervan is dat de boel niet krom trekt tijdens het lassen, en ik vrij makkelijk onderdelen kan vervangen.
Het munitiekistje moet aan de buitenkant ook nog ontdaan worden van de groene verflaag, als die er af is, en de kachel in elkaar zit, spuit ik de kachel zwart met hitte bestendige verf.
De bouw van de kachel
De kachel krijgt naast een mooi raampje ook een systeem voor secundaire verbranding. Hierdoor rookt hij een stuk minder, brand beter en schoner, heeft een hoger rendement, en is zuiniger met hout. Hoe werkt dat nou?
Tijdens het verbrandingsproces krijgt de kachel zijn verse lucht van onderen in het vuur. Werkt prima, maar de verbranding is vaak niet helemaal volledig. Daardoor wordt bijvoorbeeld het kachelruitje zwart. Voor je nou bovenlangs het vuurtje extra lucht toe, vindt er een volledigere verbranding plaats. En blijft dus ook je ruitje schoner, en een stuk minder rook.
In dit filmpje wat meer uitleg: https://youtu.be/o5i8s7mdR5s
