Verwarming uit China. Na 100 uur

Na ongeveer 70-100 uur (niet bijgehouden, gokje) draaien heb ik het kacheltje maar eens uit de boot gehaald.Tijd om eens te kijken hoe hij er nu van binnen uitziet, zeker na mijn reis van 8 weken afgelopen zomer,waarbij de kachel ook op zee regelmatig ́s nachts-ochtends even aan ging. Hoe zou het er van binnen uitzien na al die zoute zeelucht die hij heeft verwarmd?

Het eerste wat mij opviel was een zwart vlekje aan de onderkant, naast de uitlaat.Door een boutje waarmee de kachel op een beugel vastzit is de kap op die plek iets naar binnen gedrukt,en kwam tegen het branderhuis aan. Dit is goed op te lossen, en bij het monteren de bout die in de weg zit iets af slijpen. 

Maar nu eerst de rest.De kachel ziet er onder het kapje uitstekend uit. Geen spoor van corrosie, en ook de printplaat ziet er als nieuw uit. 

op de foto´s hierboven het ¨aangebrande plekje¨ Hier dus even op letten met monteren van de kachel. Ik heb dit meteen even aangepakt, door op het branderhuis een stukje weg te frezen. Hierdoor is er nu iets meer ¨speling¨ tussen de kap en het branderhuis.

Het branderhuis ook maar eens opengemaakt, en dat was tot mijn verrassing helemaal schoon! Bij een verkeerde lucht/brandstof verhouding, of een vervuild sponsje om de brandstof inlaat, willen deze kacheltjes nogal eens dicht gaan zitten met roet. Geen spoor van te zien!

Ik heb de kachel weer in elkaar gezet, en weer terug in de boot. Ik ben zeer tevreden over de chinees, en hij blijft aan boord!

Wel een tip voor als je ook aan zo´n kacheltje wilt aanschaffen, koop er 1 met een gewone ronde knop waarmee je hem harder of zachter zet en aan en uit. Er zijn ook zeer fraaie bedieningspaneeltjes met LCD display verkrijgbaar, waarmee je van alles kan instellen, hoeveelheid brandstof, toerental motor (hoeveelheid verbrandingslucht) etc. Leuk, maar ook storingsgevoelig. En als de instellingen niet kloppen kun je je kachel gaan schoonmaken...

Sluit hem met een aparte zekering rechtstreeks op je accu aan, of in ieder geval VOOR de hoofdschakelaar. De kachel moet namelijk na het uitzetten nog even kunnen blijven draaien om af te koelen.

Pas verder op als je een 2kw kachel wit hebben (zoals die van mij, is meer dan genoeg op een L22) zoek dan de kleine kachel op, zoals die van mij. Er zijn ook 2kw kachels te koop wat gewoon afgeknepen 5kw kachels zijn. Deze branden op 2kw vermogen minder goed en vervuilen snel.