50 jaar Leisure 17!

Dit jaar, 2017, is het zover! Het 50 jarig jubileum van de Leisure 17! In 1967 zag de eerste Leisur 17 het daglicht. Datzelfde jaar besloot John Adam met een Leisure 17 de Atlantische Oceaan over te zeilen.

johnadam-1.jpeg johnadam2-1.jpeg

Het was de bedoeling om de boot na aankomst op een watersportbeurs in Amerika te presenteren, maar het liep allemaal anders. John Adam kwam in het Caribisch gebied in een zware storm terecht en strandde, letterlijk, op het strand ergens in Cuba. De politieke verhoudingen in die tijd tussen Cuba en de rest van de wereld waren op zijn zachtst gezegd gespannen, met als gevolg dat John beschuldigd werd van spionnage en eindigde in een Cubaanse gevangenis.

Hij werd uiteindelijk wel weer vrijgelaten, maar zijn tijd in de cel heeft hij gebruikt om over een nieuw bedrijf en produkt na te denken; Windpilot John had 1 van de eerste ¨probeersels¨ ook achterop zijn Leisure 17 gemonteerd.

De 17 werd door de Cubaanse marine geconfisqueerd. Tenminste, volgens de geruchten. Het schijnt dat de werf een brief ontving uit Cuba met een vraag voor nieuwe onderdelen voor een 17...

Of deze reis bij heeft bijgedragen aan het succes van de Leisure 17, misschien een beetje. Het is gewoon een verrassend zeewaardig en stevig gebouwd bootje, ruim voor z´n lengte. En met verbazend goede zeileigenschappen, zeker als je hem vergelijkt met kimkielertjes van vergelijkbare lengte en bouwjaar.

Exacte aantallen zijn er niet bekend, na een brand, faillissement en andere problemen is de schatting dat er zo´n 3500 17tjes zijn gebouwd.

 

Om nou ter ere van het 40 en 50 jarig jubileum weer solo de oceaan over te steken in een 17 gaat misschien wat ver, ik heb geen 17 meer en geen tijd.

De Leisure Club Holland gaat wel wat met dit, en hun eigen jubileum doen, ze bestaan dit jaar zelf ook 40 jaar! Heb je een Leisure, en wil je dit allemaal meemaken, wordt dan lid! Hier meer daarover.