Verwarming

Ik zeil ook in de winter, als het weer het toelaat. Maar ook vroeg in het voorjaar, of laat in het najaar, wil het nog wel eens fris zijn. dan is een beetje verwarming wel prettig! In de haven, als er walstroom is, geen probleem. Ik heb een electrisch kacheltje van 500watt met een thermostaat. Prima ding! Maar aangezien ik vaak ga ankeren, heb ik iets anders nodig.

Ik heb zitten kijken naar 2de hands Webasto of Eberspacher kachels, maar die waren vaak niet compleet, defect of helemaal op.Nieuw zijn ze nogal prijzig. Je hebt ook nog Planar kachels, uit Rusland, al wat goedkoper.

Nou zat ik een keer op banggood.com (soort chineze Amazon/Bol.com) te zoeken naar wat anders, en kwam daar ook kacheltjes tegen, en die waren wel heel erg goedkoop! Meteen maar 1 besteld!

Na ongeveer 3 weken werd er een grote doos afgeleverd, met daaein een kacheltje, brandstoftankje, uit- inlaatbuis en een buis voor de warme lucht. En nog wat losse spulletjes die nodig zijn om het kacheltje te monteren. Deze kachels branden op diesel.

Bij de kachel zat ook een geweldig in het engels vertaalde handleiding, geen touw aan vast te knopen! Maar zonder lukt het ook wel, het wijst zich vanzelf.

Eerst maar eens proefdraaien in de schuur. Dat viel niet tegen, het werd al snel lekker warm! 

Tijd om hem in de boot in te bouwen. Ik heb hem ingebouwd in de bakskist in de kuip. 

Om precies te zijn in de loze ruimte van de kuiprand.

Op bovenstaande foto zie je de uitlaat. Hiervoor heb ik nog apart een dempertje en isolatiekous gekocht. Soort gebreide glasvezel, maar het isoleert geweldig!

De kachel blaast de warme lucht onder de tafel de kajuit in, en het is ook snel warm!

Op bovenstaande foto het de temperatuur regeling. Ik kan hem alleen harder of zachter zetten, hij heeft geen thermostaat. Maar ondanks dat werkt hij prima! 

Voor iets minder als 300,- euro heb ik nu verwarming aan boord. Nu afwachten of dit chinese kacheltje het een tijdje volhoudt!