Boordcomputer

 

Ook op het water slaat de ¨digitalisering¨al jaren toe. Ooit begonnen met de eerste gps, al viel de nauwkeurigheid toen nog wat tegen. Het is een Amerikaans systeem, en in die tijd (eind jaren ´80, begin jaren ´90) waren ze natuurlijk bang dat eventuele ¨vijanden¨ er ook gebruik van gingen maken..dus +/- 30 meter afwijking was niet ongebruikelijk. (dan valt de granaat net naast het doel..)

Tijdens de eerste golf-oorlog werd deze beperking uitgeschakeld, omdat de meeste militairen toen, vanwege een tekort aan militaire apparatuur, gebruik moesten maken van civiele gps-ontvangers.

In deze periode verschenen ook de eerste kaartplotters met hieraan te koppelen autopilots, diepte, log en nog een hoop meer.

En DUUR dat ze waren......

In de jaren ´90 kocht ik mijn eerste gps, een 2dehands Magellan Meridian.

magellan.jpg

Model koelkast, en hij vrat stroom. Ik zette hem altijd even aan, keek naar de positie, en zette een kruisje op de kaart. En snel weer uit.

Hier heb ik jaren mee rondgevaren, maar toen ik mijn tweede Leisure kocht besloot ik dat ik het anders ging doen!

 Nu hebben we een Boordcomputer!!

Ook aan boord van Lotje is meestal wel een netbookje aanwezig. Internet,(altijd leuk om na een dag varen iedereen lastig te vallen met een mailtje over je belevenissen) deze website bijwerken, een filmpje kijken en...navigatie!!

Dit kan op verschillende manieren, je kunt kaarten en software kopen, bijvoorbeeld http://www.stentec.com/ kost een paar centen, maar dan heb je ook wat.

Of GRATIS!

Het moet allemaal niet te veel kosten, dus  na een avondje zoeken op marktplaats werd het een 2de hands netbookje, een samsung n150.

Na wat extra geheugen en een SSD-harde schijf heeft hij de volgende specificaties:

            processor intell atom n450 1.6ghz

           2gb ram

           64gb solid state disk

           10 inch scherm

Hier het netbookje in z´n houder, met daarboven de marifoon.


Als besturingsysteem heb ik Navigatrix geinstalleerd. Zie Navigatrix