AIS

Zien en Gezien worden. Heel belangrijk op het water! Nu had ik aan boord al een AIS ontvanger, waarmee ik de transponder signalen van andere schepen kon ontvangen en zichtbaar maken op mijn Plotter.

Alleen kunnen andere schepen mij niet zien in hun navigatiesysteem. Voor de geplande grote reis dit jaar wil ik nu toch een transponder hebben, zodat anderen mij ook kunnen zien. Hoe dit systeem werkt, wordt hier mooi uitgelegd: wikipedia

Op onderstaande foto de AIS met bijbehorende spullen. Ik heb gekozen voor de Em-Trak B100, een zeer betaalbaar apparaatje.

 

Linksboven de GPS antenne, deze heb je nodig om de AIS van een positie te voorzien. Deze zend hij, naast extra informatie zoals het mmsi nummer, mijn roepletters, naam van de boot, afmetingen, snelheid, etc. uit. Dat doet het oranje zwarte kastje. Deze moet je eerst wel programmeren, maar dit is vrij eenvoudig te doen met de meegeleverde software.

ProAIS2-configurationpage.jpg

Tijdens het programmeren moet je je MMSI nummer invullen. Dit kun je maar 1 keer doen, dus is het erg belangrijk dat je dit goed doet! Fout nummer ingevoerd, en je kunt de AIS terug naar de winkel brengen. Resetten kan alleen de fabrikant..

Dit MMSI nummer krijg je nadat je de AIS transponder hebt aangemeld bij het Agentschap Telecom Een AIS ontvanger hoef je niet aan te melden.

Verder vul je hier de naam van je boot in, en de positie van de GPS antenne op je boot.

En de AIS heeft een antenne nodig om te zenden, en te ontvangen. Hiervoor gebruik je een gewone marifoonantenne. Dit kun je ook doen met een splitter, hiermee kun je de antenne van marifoon ook gebruiken voor de AIS. Prima oplossing, maar niet goedkoop. Ik had gelukkig nog een paar extra marifoonantennes liggen, Dus ik plaats een extra antenne in de mast.

De GPS antenne komt op een voetje achter op de hekstoel, deze mag niet in de mast.