Korte Tochtjes 2016

Eindelijk droogvallen!

 

Ik had 5 dagen vrij, de weersvoorspellingen waren niet onaardig, dus maar weer een poging gewaagd om naar het Wad te zeilen. Met een tussenstop in Stavoren, even mijn gezicht laten zien bij de deelnemers aan de Leisureweek 

De heenreis verliep voorspoedig. Anker uitgegooid tegenover Schellinkhout (zie kaartje)

En de volgende dag via Enkhuizen naar Stavoren. De volgende dag op de motor naar Den Oever, over een spiegelglad Ijsselmeer. Geen zuchtje wind, wel miljoenen muggen..

De hele boot was er mee bedekt, en de kajuit zat ook vol!

Na 2,5 uur motoren eindelijk in Den Oever, en ik kon meteen doorvaren, de sluis in.

Het schutten ging vlot, en eindelijk het wad op! De droogval locatie die ik in gedachten had, was een vrij lage zandplaat. Ik wilde ´s avonds weer terug het Ijsselmeer op, om vroeg in de ochtend weer via Enkhuizen naar huis te zeilen. Vandaar de keuze voor deze plaat, hier lag ik hooguit 1-2 uur helemaal droog.

En daar lagen we dan! Eindelijk kon ik de onderkant eens bekijken!

En dat viel niet tegen, het onderwaterschip zag er zeer goed uit!

Toen het weer hoog water werd en de boot loskwam, terug naar Den Oever. Weer door de sluis het Ijsselmeer op, en buiten de haven voor de spuisluizen voor anker en overnacht.

De volgende dag via Enkhuizen naar Pampushaven. Hond uitgelaten, weer voor anker en eten en slapen. Er stond vanaf Enkhuizen een flinke wind, 6bft. maar de boot hield zich prima!

De volgende dag uitslapen, en rustig naar huis gezeild. Uiteraard weer een filmpje!

 

 

 

4 dagen zeilen..

 

Het plan was om naar Den Oever te zeilen, en even op het Wad droogvallen. Moest net kunnen, het getij zat mee, en ik had 4 dagen vrij. Er stond alleen een beetje veel wind, vooral op zaterdag, de dag dat ik het Wad op wou en droogvallen.

Schermafdrukvan2016-07-05005800.png

Moest kunnen, de plek waar ik wou droogvallen zou tijdens afgaand water steeds meer beschut worden door een hoger gelegen plaat. Maar dan moet het niet harder gaan waaien.. En het ging dus harder waaien, 25 tot 30 knopen wind!

Het feest ging dus niet door, dus van Den Oever maar in 3 dagen weer terug gezeild naar huis. Overnacht in Andijk, in het verenigingshaventje, veel leuker dan de grote (en erg lege?) marina. En de 3de nacht bij Marken voor anker.

Veel wind dus, en de eerste 2 dagen ook een paar flinke hoosbuien. De laatste dag veel zon, het was zelfs warm, maar erg weinig wind. Het laatste stuk moest zelfs op de motor.

Achteraf was het ideaal weer geweest voor een rondje Noord-Holland, Naarden - Ijmuiden, via de Noordzee naar Den Helder/Den Oever, en over het Ijsselmeer weer terug naar huis. Volgende keer, misschien..

Foto´s zijn er helaas niet, batterijtje vergeten op te laden, het videocameraatje deed het wel.

Hieronder een filmpje:

Zeilen met de monsters

Een dagje zeilen met bemanning, de honden mochten mee. En een handig handgreepje gemonteerd op de kajuitwand in de kuip.

 

 

 

Even snel om de ¨schelp¨ heen.

 

Nou ja, snel.. er stond nauwelijks wind. Wel even de genua uitgeprobeerd, en die moet ik iets minder hoog hijsen. De schoothoek is veel te steil. Nog overwogen om de halfwinder te hijsen, maar niet gedaan. Voor de halfwinder moet ik eerst een goed werkend spansysteem voor de boegspriet maken, en een takeltje voor het strak zetten van het voorlijk.

Dit keer langzaam om de Schelp gedobberd. 

 

Hier een kort filmpje;