Eerste zeildag 2016: een rondje Pampus.

De eerste zeildag van 2016! Na alle regen, storm, ijzel in het noorden van het land, was het mooi weer en ik hoefde niet te werken! 

Een mooie gelegenheid om te gaan zeilen. Het was een beetje fris, een lekker zonnetje, en een zo goed als leeg Markermeer. De wind was 3bft, zuid/zuid-west. 

Een rondje Pampus was het plan. Voor de lezers die denken ¨Pampus?¨ hier en hier wat meer info.

En hier een hele mooie luchtopname:

Voor vertrek moest er nog even flink opgeruimd worden, en de bedrading voor de stuurautomaat moest nog even aan worden aangesloten, want zelf sturen doe je alleen als het echt nodig is..(van een stuurautomaat wordt je lui en je wilt nooit meer zonder!)

Er was nog een klein probleempje met de stuurautomaat, in plaats van stuurboord op de oude boot, zit hij nu aan de bakboordzijde..en dat moet je de stuurautomaat ook even vertellen, maar hoe?

Lang leve m´n tabletje en gratis Wifi in de haven, de handleiding van internet gehaald en de automaat op bakboord ingesteld.

Snel de zeilen aangeslagen, motor gestart (het op- en omhoogklappen blijft lastig, dat ga ik binnenkort aanpassen) en de haven uit. Buiten de haven de zeilen gehesen.

Nu kon ik ook meteen het fokrolsysteem uit proberen, en dit werkt verbazend goed! Alleen het hijsen moet ik nog wat aan doen, ik krijg het voorlijk niet strak, en de gebruikte val is iets te dik. Ik ga er een dyneema val voor gebruiken, en een takeltje om de boel strak te krijgen.

 

De boot op koers gelegd richting de Hollandse Brug en het Markermeer, en de stuurautomaat aangezet. Het automaatje hield de boot prima op koers, even later op het Markermeer deed hij het ook prima!

Volgens de navigatie software op de tablet, Navionics liep de boot gemiddeld 5 knoop, af en toe zelfs 6! Het werd dus een snel rondje!

Hier een filmpje: