Een ¨nieuw¨ kompas

 

Op Lotje heb ik uiteraard een kompas zitten, een Suunto Commander handpeil-kompas. Dit kompas zit in een houder, en kun je hierdoor ook als stuurkompas gebruiken.

Een prima kompas, ik gebruikte hem al op mijn Leisure 17. voor gebruik als handpeilkompas zit er een de mogelijkheid op om de roos vast te zetten. Richten op het te peilen punt/object, en de rode knop indrukken, en de roos valt naar beneden en blijft op de gepeilde positie staan.

Helaas wordt dit kompasje niet meer gemaakt, heel soms wordt er nog wel eens een 2de hands exemplaar aangeboden.

Dit kompas heeft eigenlijk maar 1 nadeel, er blijft wel eens wat aan hangen, waardoor het kompas uit zijn houder kan schieten en overboord kan gaan. Erg vervelend als je midden op zee zit..

Vanwege mijn plannen voor een ¨Grote Reis¨ dit jaar, werd het tijd voor een nieuw kompas. Er moet een beetje op de centjes worden gelet, dus op naar Bootaccesoires Vinkeveen .  

Hier vond ik een mooi en schappelijk geprijsd Suunto schotkompas, kompleet met afdekkapje! 

 

Heel mooi kompasje, met compensatiemogelijkheid, en verlichting. Die deed het alleen niet meer..

De verlichting bestaat uit een klein LED-lampje, en een weerstand in de plus-draad. Het Ledje kan niet rechtstreeks op 12volt worden aangesloten, dan brandt hij meteen door. Om dit te voorkomen zit er een weerstand in de plus-draad. De weerstand die er nu op zit zag er behoorlijk vergaan uit, dus ga ik er voor het gemak maar vanuit dat het ledje ook overleden is.

Weerstanden en ledjes zijn erg goedkoop, en voor minder dan 1 euro aan onderdelen is dit makkelijk te repareren.

Ik heb alle oude draadjes, led en weerstand verwijderd en vervangen door nieuw. 

Nadat alles is gesoldeerd, even testen..

De draadjes naar het ledje in elkaar draaien, hiermee voorkom je dat je kompas niet word beinvloed als de verlichting aanstaat. En niet vergeten alles met isolatietape of krimpkous goed in te pakken. 

De behuizing er weer omheen en nog een laatste test, en het kompas kan op de boot worden gemonteerd.