Een wegneembare boegspriet voor de halfwinder..

 

Ik heb een halfwinder voor mijn boot. Geen originele, die zijn er nooit geweest voor een Leisure17.

Mijn halfwinder hoort eigenlijk op een Waarschip 570, en is dus voor een Leisure ietsje aan de grote kant...

P1070273.JPG

Maar met een boegsprietje moet het kunnnen! Voor die boegspriet heb je onder andere een waterstag nodig. Daarvoor moet er een bevestiging op de boeg vlak boven de waterlijn komen.

Voor het verhelpen van een kleine lekkage moest de boot er toch uit, dus dit klusje kon meteen even meegenomen worden..P1090694-1.JPG

In de boeg heb ik een buisje gelijmd, en dit aan de binnenkant vastgezet met glasmatjes+hars.

De verstaging van de boegspriet word van Dyneema gemaakt. De Dyneema waterstag loopt, beschermt in een stukje slang, door dit buisje..

Voor het bevestigen van de ¨zijstagen¨ van de boegspriet op het voordek heb ik wat onderdelen uit aluminium gemaakt. Onderdeks komt er nog een contra plaatje onder..

boegsprietbeslag1.JPG

 Bevestigen doe ik met popnagels, 5x24mm aluminium. 6 per bevestigingspunt, dat is meer dan sterk genoeg!

 

 

En gemonteerd. De gaatjes in de popnagels, waar het trekstangetje zit, heb ik ook dicht gekit.

De boegspriet, hier ben ik gaten aan het boren, onder andere voor de popnagels om het binnenste buisje vast te zetten.

Dit buisje loopt niet door de hele boegspriet, alleen de  eerste 15cm aan beide kanten. Bedoeld om wat stevigheid te geven voor de bevestigingsogen.

En dit is hem dan, de boegspriet! Het blokje is bedoeld voor de waterstag.

De boegspriet is wegneembaar, hij zit alleen voor op de boeg als ik de halfwinder gebruik. Het blokje is bedoeld om na het plaatsen de waterstag en zijstagen strak te zetten. Daarna wordt de halfwinder gehesen, en kan eventueel de waterstag  nog wat strakker gezet worden, als de zijstagen niet strak genoeg staan.

Op onderstaande foto is hij even aan de boeg gehangen, om de lengte van alle lijnen op te meten. De dyneema waterstag zit al door een stuk gewapende slang in de boeg.

P1090837.JPG

 De zijstagen worden ook van dyneema gemaakt. Dyneema heeft zo goed als geen rek, je kunt het zelfs gebruiken als verstaging voor je mast!

 

BInnenkort meer foto´s, filmpje en testverslag!