De software
Op mijn oude netbookje had ik altijd Navigatrix als besturings systeem staan. Hier meer daarover. Het besturingssysteem dat mij tot nu toe goed bevalt op de Pi3 is OpenPlotter.
Alle programma´s, zoals OpenCpn en ZyGrib zitten hier al in plus nog een hoop extra.
1 van die extra´s is de multiplexer. Apparaten met dezelfde naam en grotendeels dezelfde functionaliteit zijn ook te koop, maar dan meestal wel voor bedragen die een flink stuk hoger zijn dan wat ik tot nu toe heb uitgegeven aan dit zelfbouwplottertje.
Mocht je toch een echte multiplexer willen, kan ik deze aanbevelen; Star Tracking. Ontwikkeld door een zeer fanatieke zeiler die er verstand van heeft, en dit apparaat helemaal zelf heeft ontwikkeld. En een goede ondersteuning!
Maar weer even terug naar mijn project. Wat kan je met een Multiplexer? En wat heb je er aan?
Laten we beginnen met een plaatje, van het Multiplexer programma in Openplotter.
Dit programma heet hier OpenPlotter, maar is eigenlijk Kplex . Dat maakt verder voor de werking niet uit.
De ontwikkelaar van OpenPlotter heeft een aantal instellingen in OpenCpn en de multiplexer alvast voorgeprogammeerd, je hoeft in de multiplexer alleen nog je aangesloten apparatuur in te voeren. (Daarover meer in het hoofdstuk inbouw)
Dit is vrij eenvoudig, via het tabblad ´USB manager´ in de multiplexer kun je de aangesloten apparatuur vinden en een naam geven. Klik op ´add´ en het wijst zich vanzelf, je ziet een lijst met USB poorten die in gebruik zijn
Voer ze vervolgens ook in het tabblad ´NMEA 0183´ in, door op de knop ´+serial´ te klikken. Dat wijst zich ook vanzelf.
Waarom ook in dit scherm? De multiplexer verzameld niet alleen allerlei informatie, maar kan dit ook doorgeven aan andere programma´s (bv. OpenCpn), maar ook aan allerlei externe apparaten. Dit kan de multiplexer draadloos, via een eigen in te stellen Wifi-netwerkje, of via het NMEA protocol naar bv. een marifoon (gps signaal voor DSC) Hier is nog wel wat extra apparatuur voor nodig, zie ´inbouw´