Opknappen


Lotje in friesland, toen ik haar kocht.

 

Het bouwjaar van mijn leisure 17 is vermoedelijk 1968, en heeft nog naar achter doorlopende gangboordjes.

 

En voorin nog een blauw plaatje.

 

Aan de onderkant van het plaatje is waarschijnlijk het bouwnummer ingeslagen, 453.

Hier nog wat meer info; http://nl.wikipedia.org/wiki/Leisure_17 en hier; http://www.leisureowners.org.uk/main/content/index.php/leisure17


Op de kant..


Nog 1 week, dan gaat Lotje uit het water en de loods in. Na twee zeiltochten, Lotje ophalen in Friesland, en enige weken later een paar dagen Markermeer, tot de ontdekking gekomen dat Lotje toe is aan een grote opknapbeurt. Om maar even wat te noemen, lekkende stootrand, gat in de boeg, diverse gaatjes in het dek, kajuit en kuip, tuigage, etc. en de leeftijd van Lotje, ze is waarschijnlijk een slordige 40 jaar oud.

Verder komt er een zeerailing op, om de hond binnenboord te houden, rolfok, navigatie spullen, o.a. kompas diept/log, een zonnepaneeltje, nieuwe luikjes, minikeukentje onder de kajuitingang, verlichting en nog veel meer.........

Lotje staat op de kant! Vanwege de kosten helaas buiten. Dit is ook de eerste keer dat ik de onderkant kan bekijken, en het valt erg mee!

Over de naad tussen kiel en romp is een soort bitumen-tape heen geplakt, mischien toch lekkage? Daar is binnen bij de kielbouten niets van te zien, zelfs geen scheurtjes....

Goed schoonmaken, uitkrabben en opnieuw kitten.....

Mischien toch een beetje osmose? dit zijn (gelukkkig) de enige blaasjes.

Roer en scheg zien er zeer goed uit, niet beschadigd, ze klinken mooi hol, dus er zit geen water in.

Daarom stond er steeds water in de achterste bergruimte....

De oude stootlijst bestaat alleen al aan deze kant uit 5 stukjes hout, en is dringend aan vervanging toe..Toen ik Lotje op ging halen in Friesland, zat er voor op de boeg en gat van 3 bij 4cm. Voor de overtocht heb ik dit even dicht-gekit met polymax, fantastisch spul!

De afwerking van de eerste leisure´s (toen waarschijnlijk nog enterprise) is hier en daar wel wat grof, desondanks wel stevig. De rand onder de stootlijst is gemiddeld overal 30mm dik, massief polyester.

Ik ben alvast begonnen met de binnenkant, ik heb al het houtwerk gedemonteerd, en de oude afvoerslangen van de kuip verwijderd (die waren helemaal uitgedroogd) Verder een hoop rotzooi uit de boot gehaald.

Deze winter (2010-2011) ga ik eerst de binnenkant doen, in het (vroege) voorjaar de buitenkant.


 

Lotje op het droge, ik ben de kajuit aan het schilderen, de oude stootrand is verwijderd en alle gaten en scheurtjes zijn gedicht. De ramen heb ik er ook uitgehaald om de rubbers te vervangen.