De inbouw..

 

En dan is het tijd om eens te gaan denken over het inbouwen in de boot, en in wat voor een kastje!

En dat was nog wel even een zoektocht, want het moet allemaal ook betaalbaar blijven. Het werd dit kastje, een waterdicht kunsstof (ABS) kastje. Stevig, en met nog wat ruimte voor eventueel later nog toe te voegen randapparatuur.

In het deksel ga ik een gat uitfrezen voor de display, deze word dan aan de binnenkant tegen het deksel aan gelijmd. Hierdoor is het ook meteen waterdicht. De bedoeling is niet dat de plotter permanent buiten word gemonteerd, maar binnen net naast de kajuit ingang, aan een beugel zodat hij weggedraaid kan worden. Hierdoor is hij vanuit de kuip nog goed zichtbaar en makkelijk te bedienen.

 

Koeling..

Al eerder had ik de koelblokjes genoemd, hier wat meer uitleg. Al die chipjes (processor, wifi, grafisch) produceren nogal wat warmte als ze belast worden. Dus een beetje koeling kan geen kwaad. Dit wil ik oplossen door deze koelblokjes, die op de betreffende chips zitten geplakt met speciaal warmte geleidend 2-zijdige tape. Op de achterkant van het kastje komt een groot aluminium koelblok te zitten, met koelribben aan de achterkant en de binnenkant. Tegen de koelribben aan de binnenkant komt een aluminium plaatje te zitten, hierdoor onstaat er, als de binnenkant van het kastje opwarmt, een luchtstroom, die de warmte weer afgeeft aan het grote koelblok.

Het is een idee, of het werkt moet ik nog uitproberen..

 

 

Ik ben met het kastje begonnen, Als eerste een opening in het deksel uitfrezen voor het schermpje.

En het schermpje in het deksel gelijmd. Hiervoor heb ik Polymax van Bison gebruikt. Om wat nauwkeuriger te kunnen lijmen, vul ik voor dit soort klusjes altijd een plastic spuitje

Na het vastlijmen van het scherm de achterkant onderhanden genomen, een gat gemaakt voor de slang waar alle kabels doorheen lopen, en de bevestiging voor de op hangbeugel.

En dan ziet het er zo uit; 

Nog even kijken of alles werkt..

En dan naar de boot, en het apparaat ophangen en uitproberen!

Nog even een blik in het inwendige, links zie je de USB-NMEA converter zitten, deze is nodig om de toekomstige AIS-Transponder aan te sluiten, en de marifoon te voorzien van een gps signaal.