Zelfbouwplotter

Het idee, uitproberen..

Update: ondertussen ben ik bezig met een nieuwe plotter, met een nieuw groter scherm. Zie: Zelfbouwplotter 2.0

 

Ik liep al langer met het idee rond om een boordcomputer te bouwen, eentje die permanent aan boord kon blijven, en op een vaste plek kon worden gemonteerd.

 

De eisen die ik in de loop der tijd ben gaan stellen;

Betrouwbaar en stabiel, zeer laag stroomverbruik, en redelijk gebruiksvriendelijk.

 

Het begon allemaal toen de Raspberry Pi op de markt kwam. Een klein mini-computertje, niet groter dan een bankpas. Goedkoop, en ontworpen vooral voor educatieve doeleinden.

497149-raspberry-pi-3-model-b-ports.jpg

Vrij snel ontstond er een draadje op het Cruisers forum, Het Zeilerforum, en er onstonden diverse projecten met hun eigen website, hier en hier. Hier een Wikipedia-pagina over de geschiedenis van dit computertje.

Het stond allemaal nog in de kinderschoenen, en de bouwsels werkten nog niet echt stabiel, en de software was ook nog niet echt gebruiksvriendelijk. De eerste Raspberry Pi had ook nog zijn beperkingen, 2 usb poorten, geen wifi/bluetooth, 256mb werkgeheugen en de processor was ook geen snelheidsmonster. Maar het grootste bezwaar voor mij was de software die er toen beschikbaar was. 

Een schermpje met een laag stroomverbruik, helderheid, resolutie en touchscreen was ook lastig, en duur!

 

In Maart van dit (2016) jaar kwam daar verandering in! De Raspberry Pi3 kwam op de markt, met 4 usb poorten, wifi/bluetooth, 1gb werkgeheugen, en een aardig vlotte processor. Eind vorig jaar was Raspberry ook al met een eigen 7¨inch touchscreen gekomen, met een zeer laag stroomverbruik, en een zeer acceptabele helderheid en resolutie! En ook nog voor een leuk prijsje!

Uitproberen..

 

Tijd om een setje te gaan bestellen! Dat deed ik hier. Bij dit bedrijf kun je ook de Pi3 bestellen, en nog een hoop accessoires.

Toen ik alles eenmaal in huis had, een bluetooth toetsenbordje van de Action, en nog een oud draadloos muisje erbij en de boel in elkaar gezet.

P1100423.jpg

Op bovenstaande foto, de achterkant van het schermpje (de pootjes zijn voor de testopstelling gemonteerd) met de scherminterface, en daarbovenop de Raspberry Pi3 geschroefd. Ik heb op de Pi3 nog wat extra koelblokjes geplakt, daarover later meer.

 

De volgende stap; een besturingssysteem! Op het zeilersforum kwam ik dit draadje tegen, over OpenPlotter. Een compleet systeem, met alle programma´s die ik wil hebben (onder andere OpenCpn, ZyGrgrib) en als extra een Multiplexer! Wat is dat?  Dat is in dit geval een programma dat data verzameld, bijvoorbeeld; snelheid, diepte, windsnelheid+richting, positie, watertemperatuur, luchtdruk, buitentemperatuur,kompas en al deze info beschikbaar maakt voor het interne navigatieprogramma, of andere software, maar dit ook via een door dezelfde multiplexer in te stellen wifi-netwerk kan delen met bijvoorbeeld een tablet/Ipad.

 

Dit besturingssysteem is nog vrij nieuw, maar veelbelovend, en verrassend stabiel!

Na de installatie, dit gebeurt bij een Pi3 door een ¨image¨ van het besturingssysteem op een micro-sd kaartje te zetten, (hier de handleiding) was het tijd om de Pi3 voor het eerst op te starten!

 

Tijd voor een test op de boot! Hiervoor liep ik wel tegen een klein probleempje op, de stroomvoorziening! De USB lader die ik voor mijn telefoon en tablet aan boord heb, was te licht voor de Pi + scherm. Maar gelukkig hadden ze bij de Action daar een mooie oplossing voor!

Dit ladertje aan boord geplaatst op een vast plekje,(rechtsboven op het kastje met schakelpaneeltjes) en het was tijd voor de test! De eerste keer maakte de Pi3 moeiteloos verbinding met de Gps en de AIS-ontvanger!

 

Een paar dagen later weer een test, nu tijdens een kort zeiltochtje, met heel veel zon (en weinig wind) Het systeem werkte uitstekend, en de helderheid van de display was een stuk beter dan mijn oude navigatie netbook en tablet. Het kleiner scherm is ook geen probleem.

Op bovenstaande foto is goed het verschil in helderheid te zien tussen het netbookje en de Pi3. Hier schijnt de zon ook op beide schermen.

De bediening via het touchscreen werkt ook redelijk goed, en dat zal ongetwijfeld met de komende updates nog beter worden. Om de bediening nog iets makkelijker te maken, heb ik onderstaande muis besteld. Die komt uit China, dus dat duurt nog even. Dan ben ik niet afhankelijk van een tafelblad, zoals nu met de huidige muis..